Kentsel Analiz Laboratuvarı ( kentalab) 2021 yılı itibariyle "Kentsel Ekonomik Yapı Analizinde Veri Yönetimi Araştırması ve Model Önerisi" araştırması kapsamında çalışmalarını sürdürmektedir.
Projenin amacı: Kentleri veri temelli anlama, anlamlandırma ve yönetme sürecinde akıllı kent kavramının bileşen ve modellerini referans alarak kentlere dair veri toplama, veri görselleştirme ve kentleri sistematik olarak izleme sürecini benimseyerek kentsel ekonomik yapı analizine, kentsel büyüme modellerinin geliştirilmesine yönelik veri yönetimi araştırması yürütülmektedir. Bu amaçla, kentsel ekonomik yapı analizini sistematik ve sürekli olarak yapmak, kent ekonomisi veri ve bilgi sistemi modelini geliştirmek, ulusal, uluslararası ölçekte farklı kentleri karşılaştırabilmek amacıyla "Kentsel Ekonomik Yapı Analizinde Veri Yönetimi Araştırması ve Model Önerisi" projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.
Projenin hedefleri:
- Kentlerin veriye dayalı yönetilebilmelerine,
- Kent ve veri ilişkisinin sistematik olarak analiz edilebilmesine,
- Kent yöneticilerinin kentin büyümesini ve gelişimini veriye dayalı takip edebilmelerine,
- Kentsel hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde sunulabilmesine,
- Kentsel sorunların çözümüne yönelik yeni kentsel politika yaklaşımlarının geliştirilmesine,
- Yeni kentsel politika uygulama araçlarının geliştirilmesine,
- Kentin kamu ve özel sektör arasındaki yönetişim kapasitesinin arttırılmasına katkı sağlaması hedeflenmektedir
Projenin Örneklemi: Türkiye’nin 81 ilinde farklı yoğunluk ve ölçekte gerçekleştirilen kentsel ekonomik faaliyetlerin çeşitliliği ve mekânsal özellikleri ile merkezi idarenin belirlediği mevzuat dikkate alınarak araştırmanın Mersin ili örneğinde yürütülmesi tasarlanmıştır. Bu tasarımda Mersin’in sahip olduğu kentsel ekonomik büyüklük, çeşitlilik ve üstünlükler belirleyici olmuştur. TUİK verilerine göre 2019 yılında Mersin ilinin ticaret ve sanayi sektöründe toplam girişim sayısı bakımından Türkiye 8’incisi, 2020 yılında Türkiye ihracatında 8’incisi; kent ekonomisinin bir diğer bileşeni olan tarım sektöründe ise 2020 yılı itibariyle örtü altı sebze ve meyve üretim miktarında Türkiye 2’incisi, bitkisel üretim değerinde Türkiye 4’üncüsü olması gibi özellikleri nedeniyle Mersin ili tercih edilmiştir. Bununla birlikte araştırma kapsamında Mersin’in kentsel ekonomik yapının analiz edilmesi için veri ve bilgiye erişim kolaylığı sağlaması, kent ekonomisi ile ilgili mevzuatın uygunluğu, araştırma sürecinin yönetilebilirliği gibi faktörler dikkate alınarak projenin örneklemi Mersin ili olarak tercih edilmiştir.
Projenin Ortakları / Paydaşları : Ticaret, sanayi ve tarım başta olmak üzere kentsel ekonomik aktörlerin (esnaf-sanatkar, tacir, sanayici, çiftçi vb.) faaliyetlerinin geliştirilmesi, mesleki ve sektörel sorunlarının çözülmesi, ilgili aktörlerin bilgi, beceri ve yetkinliklerinin arttırılması amacıyla çalışmalarını sürdüren Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü araştırma projesinde yer almaktadır.