Kentler sosyal, ekonomik, politik ve kültürel toplumsal ilişkilerimizi şekillendiren mekanlardır. Kentsel mekân ölçeğinde tarım, ticaret, sanayi, vb. sektör alanlarında KOBİ’ler, girişimciler varlığını sürdürdüğü gibi işgücü piyasasının aktörleri, örgün ve yaygın eğitim kurumu ve bileşenleri, sağlık sisteminin kurumları ve bileşenleri, sanat ve kültür alanının aktörleri, kentin göç ile gelen sakinleri bir arada yaşamaktadır. Bu bir arada olma hali beşerî ve doğa bilimlerinin birçok çalışma alanını yatay kesmektedir.
Yaşadığımız kentler sosyal, ekonomik ve kültürel zenginlikleri içerisinde barındırdığı gibi kent içerisinde eşitsizlikleri ve sorunları da beraberinde getirmektedir. Kamu ve kent politikası uygulayıcıları da kamusal hizmetleri yerine getirmek, sosyal sorunları çözebilmek amacıyla çeşitli politika uygulama araçlarını tercih etmektedir.
Kentsel Analiz Laboratuvarı (kentalab), farklı disiplinlerden ilgili literatürler ışığında nitel ve nicel verilerden hareketle kentsel ekonomik veri envanterinin hazırlanması, veri setlerinin oluşturulması, veriye dayalı kentsel karar alma süreçlerinde kullanılması amacıyla kentsel veri ve bilgi sistemi modelinin geliştirilmesini amaçlamaktadır.
Kentsel Analiz Laboratuvarı (kentalab), kentsel hizmetlerin planlanması, kentsel kamu hizmetlerinin verimli, etkin ve uygun maliyetli sunulabilmesi amacıyla politika uygulayıcılarına ve araştırmacılara veriye dayalı bilgi üretilmesini hedeflenmektedir.